2018’in SEO Trendleri
Küresel desktop arama trafiğinin %80’inden fazlasının gerçekleştiği Google’ın, SEO için bir güç merkezi olduğunu biliyoruz. Aslında, Google’da her saniyede 65.000’in üzerinde arama gerçekleştiriyor – evet yanlış duymadınız her saniyede! Bizim gibi 1 saniyede internette neler olduğunu merak ediyorsanız: https://www.internetlivestats.com/one-second/
Google’ın neredeyse her ay yaptığı algoritmik güncellemelerle, pazarlamacıların SEO stratejilerini sürekli güncellemesi gerekiyor. Hatırlayalım 2017’nin getirdiği ilk Google algoritma güncellemesi, mobil kullanıcı deneyimini (UX) engelleyen geçiş reklamlarını ve pop-up’ları cezalandıran müdahaleci bir geçiş cezası olmuştu. Bir sonraki ise ağır algoritmik değişiklikleri kapsayan, son kullanıcılardan daha fazla gelir getiren SEO topluluğunu ve içerik açısından düşük değerli bulunan siteleri etkileyen bir güncelleme olmuştu.
Algoritmalar bir yana, Google 2017’de ağ yöneticilerini etkileyen, çok büyük bir değişiklik getirdi: Mobil öncelikli endeksleme. Mobil öncelikli endekslemeye geçmeden önce arama sonuçlarında web sitelerin desktop sürümleri baz alınıyordu. Kullanıcıların, aramalarının büyük bir çoğunluğunu mobil cihazlardan yapmaya başlamasıyla, Google bu uygulamayı bir kenara bıraktı ve mobil öncelikli indeksleme ile mobil ve desktop cihazları ayrı ayrı dikkate almaya başladı. Böylelikle hem desktop hem de mobil kullanıcı için daha iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) hedeflenmiş oldu.
Bir diğer güncelleme ise, Google’ın arama sonuçları snippet’lerini 160’tan 320 karaktere çıkarması oldu. Snippet, organik arama sonuçlarındaki URL’lerin altında görünen bir web sayfasının açıklamasıdır.
Tüm bu Google güncellemelerini hatırladıktan sonra, 2018’in SEO trendlerine hep birlikte bakabiliriz. 2018 senesinde sesli aramada büyümenin olacağı, mobil cihazların ne denli önemli olduğunun anlaşılacağı ve tabi ki Yapay Zeka’da (AI) ilerlemelerinde artış olacağından emin olduğumuz bir yıl olacak.

Mobil Optimizasyon
Google’ın mobil cihazları önceleyen duruşunu nasıl kullandığını görerek, mobil optimizasyonun gelecek yıllar için en önemli konu başlığı olacağını söyleyebiliriz.
Sonuçta, mobil cihazlarda desktop bilgisayarlardan daha fazla Google araması gerçekleşmektedir. Peki, mobil optimizasyon için ne gerekli? Elbette, mobil arama ile uyumlu bir web sitesi. Google’ın testlerini geçmek için, içeriği görüntülendikleri ekrana göre yeniden boyutlandıran duyarlı bir web sitesi tasarlayarak işe başlayabilirsiniz.
Sesli arama
Mobil Cihazların yükselişe geçmesi ile sesli arama kullanımında önemli bir artış gözlemlenmekte. Bir düşünün, araba kullanıyorsanız ve bulunduğunuz lokasyona en yakın cafenin nerede olduğunu öğrenmek istiyorsanız ne yaparsınız? Hey, Siri, bana en yakın cafe nerede? diye sorarsınız.
Arama sorgularının %50’sinin dört kelime veya daha uzun olduğunu göz önünde bulundurursak, SEO stratejilerinizde long-tail anahtar kelimelerin kullanıldığı sesli sorguları hesaba katmanız gerektiği anlamına gelir. Bir örnekle açıklayacak olursak; kullanıcılar ‘dijital ajans İstanbul’ yazmak yerine, ‘bulunduğum lokasyona yakın bir dijital ajans var mı?’ diye arama yapıyor. Diğer bir deyişle, “kim”, “ne”, “nerede”, “ne zaman”, “neden” ve “nasıl” sorularına cevap veren anahtar kelimeler üzerinde durmak ve odaklanmak gerekiyor.
Yerel SEO
Yakınlarda bulunan cafe veya restoranlardan bahsetmişken, sohbetin artık yerel SEO’ya dönüştüğünü fark etmişizdir. Mobil cihazlardan sesli veya yazarak yapılan aramaların %30’u bir lokasyon ile ilgilidir ve yerel arama yapan tüketicilerin %72’si 8 km içindeki bir mağazayı ziyaret etmiştir. Bir tuğla üreticisi de olsanız veya giyim mağazası sahibi de olsanız, bu veriler yerel SEO’ya odaklanmanız gerektiği anlamına gelmektedir.
Yapay Zeka
2017’de uygulanmaya başlanan ve 2018’de geliştirilmeye devam eden en önemli konulardan birisi de yapay zeka (AI).
Örneğin, Google’a sorduklarınızla karşılaştığınız sonuçların nasıl mükemmel eşleştirildiğini hiç düşündünüz mü? Google’ın yapay zeka algoritması olan RankBrain ile arama sorguları bir insan beyni gibi değerlendirilerek, daha doğru sonuçlar sunulması hedeflenir. RankBrain geliştikçe, kullanıcılar aramalarında daha başarılı olacaklar çünkü RankBrain istediklerini tam olarak bilecek ve onları daha uygun sonuçlarla eşleştirecek.